8 tips voor een plasticvrije badkamer

8 tips voor een plasticvrije badkamer

Mei = plasticvrij! En daar doen wij graag aan mee. Bij SQÓN kiezen we steeds voor fabrikanten die bewust omgaan met het gebruik van plastic. De badkamer is namelijk een ideale plek om over te stappen naar minder plastic! Dat hoeft niet in één keer ;-) Het meest duurzame is om de producten die je nog in huis hebt op te gebruiken en geleidelijk te vervangen door plasticvrije of -luwe alternatieven.

Dit zijn onze tips voor een plasticvrije badkamer

1. Houten verzorgingsaccessoires 

 

 

Houten kammen, haarborstels en make-uppenselen ogen niet enkel stukken mooier in je badkamer dan de plastic versie, maar zijn ook nog eens minder schadelijk voor het milieu als ze worden geproduceerd en aan het eind van hun levensduur gerecycleerd. Je vindt trouwens ook houten of metalen scheermesjes en -accessoires in onze webshop.

2. Solid soap en shampoo bars

Een soap bar om te douchen, solid gezichtsreiniger, lichaamsscrubshampoo bar, solid conditioner: denk eens aan alle plastic flessen die je in een jaar tijd uitspaart als je kiest voor al deze verpakkingsvrije verzorgingsproducten... Zero waste, handgemaakt, makkelijk in gebruik én gewoonweg mooi. 

Om een solid goed te bewaren, kun je 'm in een zeepzakje stoppen of laten uitlekken op een zeepschaaltje.


3. Verzorgingsproducten in glazen verpakkingen 

Toegegeven: ook glas heeft z'n ecologische uitdagingen op vlak van transport en productie. Maar als het op afvalverwerking en de totale milieukost aankomt, haalt glas het met gemak van plastic. Bovendien valt plastic uit elkaar in microplastics, terwijl een glazen verpakking onschadelijk kan worden afgebroken. Of je kunt lege verpakkingen een tweede leven geven! Wat denk je van een leeg flesje toner als vaas, een lege pot scrub als opberger voor wattenstaafjes of een lege lip tint verpakking om een portie dagcrème mee te nemen op citytrip.

  

4. Herbruikbare wattenschijfjes in plaats van de wegwerpvariant

Zo bespaar je de plastic verpakking die errond zit. De wasbare variant stop je gewoon mee in de wasmachine op maximum 40° C.


5. Aluminium deksels en potjes

Aluminium is zeer goed recycleerbaar én vergt stukken minder energie bij dat recyclageproces dan de productie van virgin aluminium. Bovendien leent ook dit verpakkingsmateriaal zich prima tot hergebruik om spullen in op te bergen (denk aan de lege verpakking van onze body butter).

  

 

6. Make-up in een kartonnen verpakking

Make-upverpakkingen dragen sterk bij aan de plastic afvalberg. Helemaal plasticvrij gaan is voor heel wat producten niet mogelijk (denk maar aan het borsteltje van een mascara of de tube voor een lipstick), maar gelukkig denken fabrikanten wél na over slimme alternatieven. Zoals het Belgische Go As U R bijvoorbeeld: mooie blushes, lipsticks en mascara die verpakt zitten in FSC gecertifieerde doosjes en tubes. 

7. Goed recycleren

Je afval goed sorteren draagt bij tot een goede recyclagecyclus. Zodra afval namelijk gemengd in de vuilbak belandt, wordt het moeilijker om te sorteren en goed te recycleren. Schroef alle onderdelen dus van elkaar en sorteer ze op de juiste manier. 

 

8. Haarspelden van acetaat

Het materiaal “cellulose acetaat” ondersteunt de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare grondstoffen en wordt daarom terecht beschouwd als een meer milieuvriendelijker materiaal dan normale plastics. Daarom kiezen wij voor haarspelden gemaakt van acetaat.

 

Meer weten over duurzame verzorging? Lees zeker ook onze blogposts over het gebruik van een safety razor en douchen met een soap bar.

Terug naar blog