De kracht van een natuurlijke deodorant!

De kracht van een natuurlijke deodorant!

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn hip en passen helemaal in de trend van bewuster consumeren. We gaan vaker op zoek naar alternatieven voor synthetische producten. Een zachte boter op je oksel smeren in plaats van een met drijfgas gevulde koker leegspuiten? Je zou je verbazen hoe effectief je een geurige oksel kan bestrijden met enkel natuurlijke grondstoffen. In deze blog vertellen we je meer over de kracht van een natuurlijke deodorant.

 

Zweet stinkt niet

Eerst een streepje wetenschap! Een geurige oksel start met het vrijkomen van talg en zweet uit de zweetklieren wanneer je lichaam wil afkoelen. Dit gebeurt quasi over je hele lichaam en het verdampen van dit vocht zorgt voor verkoeling. In tegenstelling tot de rest van je lichaam, blijven je oksels echter vochtig omdat ze volledig afgesloten zijn van luchtcirculatie. De huidbacteriën (FYI: Staphylococcus, Micrococcus, Corynebacterium en Propionibacterium ) vinden dit fantastisch: een vochtige, warme plek om in te vermenigvuldigen. De afbraakproducten die deze bacteriën uitstoten, creëren de okselgeur. De uitspraak dat zweet origineel geurloos is, klopt dus volledig: het zijn de huidbacteriën die voor de geur zorgen.

 

Natuurlijke oplossingen

Van oudsher wordt aluminiumzout gebruikt in deodorants. Deze component sluit de zweetklier helemaal af en stopt lokaal dus de zweetproductie. Het wordt daarom ook wel een antitranspirant genoemd. De laatste jaren wordt aluminiumzout echter gelinkt aan de ziekte van Alzheimer, waardoor het vaker wordt vermeden.

Natuurlijke deodorants gebruiken andere tactieken om geurige oksels tegen te gaan. Er zijn grofweg drie te onderscheiden:

  1. Anti-microbieel : Deze ingrediënten zullen de bacteriële groei zoveel mogelijk afremmen en ervoor zorgen dat het zweet geurloos blijft. Zinkoxide, magnesiumoxide, kruidenextracten en essentiële oliën (populair zijn bijvoorbeeld rozemarijn en salie.)
  2. Anti-geur: zinc ricinoleate, natriumbicarbonaat: deze componenten binden of neutraliseren de geurtjes die vrijkomen.
  3. Parfum: meestal scherpe geuren die in staat zijn om te overheersen en de okselgeur te maskeren. Pepermunt, bergamot, limoen, sinaasappel, palmarosa,…

 

Populaire natuurlijke deo’s

In het SQÓN assortiment hebben we twee merken van deodorant opgenomen die gebruik maken van natuurlijke ingrediënten. Geef het zeker een kans ! (tip: smeer slechts één oksel in, en merk het verschil op).

 

Miklo Bodycare

 

The Lekker company

 

Terug naar blog