Je haar wassen met haarzeep: dit moet je weten

Bijgewerkt: 2 dagen geleden

Haarzeep is een milieuvriendelijk alternatief voor vloeibare shampoo: het gaat langer mee, bevat enkel plantaardige ingrediënten en is vrij van (vervuilende) chemicaliën. Al is het wel even wennen aan het gebruik. We lichten dan ook graag even toe hoe je zo’n haarzeep het best gebruikt.
Wat is haarzeep eigenlijk?


Natuurlijke, ambachtelijk gemaakte haarzepen bestaan uit heel eenvoudige, pure ingrediënten: verzeepte oliën, planten en een kleine hoeveelheid etherische oliën. Ze worden gemaakt volgens de cold process methode. Hierbij worden plantaardige oliën en boters vermengd met loog en gemixt tot een glad zeepbeslag. Dit vloeibare mengsel moet dan enkele weken rijpen en uitharden, tot de loog helemaal is verdwenen en de zepen kunnen worden versneden. Cold process is een echte ambachtelijke methode van zeepmaken. Het ervoor dat de ingrediënten hun verzorgende eigenschappen maximaal behouden.

Wat zijn de voordelen?


Ten eerste wast een natuurlijke haarzeep een stuk milder dan synthetische shampoos die bewaarmiddelen en soms te sterke reinigers bevatten. Je haar voelt wel wat stugger aan door een haarzeep, maar dat is voor veel mensen -zeker wie fijn haar heeft- net een pluspunt. Daarnaast is haarzeep goed voor het milieu: er vloeien geen schadelijke chemicaliën weg via het afvoerputje én het is een volledig afvalvrij alternatief. Bovendien kom je er langer mee toe dan met een vloeibare shampoo.


Wat is het verschil met een vloeibare shampoo?


Het verschil zit ‘m vooral in de ingrediëntenlijst. Waar natuurlijke haarzepen vooral bestaan uit een klein aantal ingrediënten, is de ingrediëntenlijst bij vloeibare shampoos vaak (maar niet altijd) langer en bevat ie soms milieu- en haaronvriendelijke chemicaliën. Nog een verschil is dat vloeibare shampoo bewaarmiddelen bevat. Het bestaat immers deels uit water, en om bederf te voorkomen moeten die eraan worden toegevoegd. Bij een vaste zeep is dit niet nodig. Vaak bevat een vloeibare shampoo ook agressieve reinigers, zoals SLS (sodium lauryl sulfate). Die reinigen eigenlijk te sterk, wat niet zo best is voor de kwaliteit van je haar. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook al heel wat sulfaatvrije vloeibare shampoos


Hoe gebruik je het?


Het gebruik van een haarzeep verschilt wel wat van een reguliere vloeibare shampoo. Je kunt de zeep rechtstreeks over je hoofdhuid wrijven of eerst schuim creëren in je handen. Masseer het schuim goed in en -zeer belangrijk!- spoel je haar goed uit, zodat alle zeepresten verdwenen zijn. Goed om te weten, is dat je haar in het begin zal moeten wennen aan de nieuwe manier van wassen. Haarzeep is immers een erg milde manier van reinigen, en verschilt sterk van wassen met shampoos vol sulfaten en conserveringsmiddelen. In het begin kan je haar daardoor erg vet aanvoelen of net droog en stroef. Om dit effect te verminderen, kun je je lokken na het wassen eventueel naspoelen met appelazijn. Dit herstelt de pH-waarde van je haar (haarzeep heeft een pH van ongeveer 8).


Je moet dus even door een ‘ontwenningsperiode’. Hoe lang die duurt, verschilt erg van persoon tot persoon. Reken toch op een tiental wasbeurten om een goed resultaat te zien. Werkt de haarzeep voor jou, dan zul je merken dat je je haar minder vaak moet wassen én dat het meer volume krijgt.


Wat zit erin?

  • Ingrediëntenlijst van de haarzeep met aroniabes & rozemarijn: verzeepte kokosolie*, verzeepte olijfolie*, verzeepte castorolie, verzeepte zoete amandelolie, water, aroniabes, rozenbottel, etherische rozemarijnolie en etherische citroengrasolie

  • Ingrediëntenlijst van de haarzeep met maca & grapefruit: verzeepte kokosolie*, verzeepte castorolie, verzeepte zoete amandelolie, verzeepte Shea boter*, water, maca wortel en etherische grapefruitolie


(* = biologisch geproduceerd)


Is het voor iedereen?


Nee. Daar zijn we eerlijk in. Niet iedereen kan wennen aan het wassen met een haarzeep of aan het stroeve gevoel dat de zeep veroorzaakt. Dit hangt heel erg af van je persoonlijke voorkeuren én je haartype. Blijkt de haarzeep geen succes te zijn voor jou? Geen nood: gebruik de zeep dan gewoon verder om je lichaam of handen te wassen.


Recente blogposts

Alles weergeven
blijf op de hoogte
  • Facebook
  • Instagram

Contact: hi@sqon.be

Hoogboomsteenweg 89

2950 Kapellen

BE0755.745.905