Handen wassen met een blok zeep, is dat wel hygiënisch?

Bijgewerkt: feb 20

Een ouderwets blokje zeep om je handen mee te wassen gaat lang mee, is budgetvriendelijk en geeft amper afval. Maar wast het ook net zo schoon als een vloeibare zeep? En vooral: is zo'n solid zeep wel hygiënisch?Blokzeep versus vloeibare zeep


Eerst en vooral is het goed om het onderscheid te kennen tussen vloeibare synthetische (fabrieks)zepen en traditionele vaste natuurzepen. De eerste worden op grote schaal geproduceerd en bevatten synthetische toevoegingen zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen, schuimbevorderaars en petrochemische geurstoffen. Traditioneel gemaakte natuurzepen (zoals die van Zeeplokaal) bevatten enkel verzeepte vetten en oliën, plus essentiële oliën, bloemen, kruiden of planten die de zeep specifieke eigenschappen geven. Ze bevatten van nature ook glycerine, dat je huid verzorgt en hydrateert. Vloeibare zepen bestaan voorts voornamelijk (tot wel 80%) uit water. Door dat hoge percentage worden er bewaarmiddelen aan toegevoegd - anders zou de zeep al snel gaan schimmelen - en die zijn niet altijd zo lief voor je huid. Bovendien kost het verpakken en transporteren van al dat water enorm veel grondstoffen en energie. Vaste natuurzepen bevatten daarentegen amper water en zijn daardoor een stuk compacter en bijna eindeloos houdbaar .


Reinigt blokzeep even efficiënt als vloeibare zeep?


Absoluut. Zeep (ongeacht of die nu vloeibaar of vast is) is in staat om vetten aan zich te binden. Zeepmoleculen zijn namelijk aan de ene kant vetoplosbaar en aan de andere kant wateroplosbaar. Vet- en vuildeeltjes worden daardoor losgemaakt van je huid en ingekapseld in de zeepmoleculen. Traditionele blokzeep is verder van nature alkalisch (met een PH-waarde rond 9) en daardoor geen vruchtbare bodem voor bacteriën. Toegegeven: die PH-waarde van 9 is wel erg hoog, wat de zeep vrij agressief maakt voor onze huid. Die heeft namelijk een PH-waarde van ongeveer 5,5. Maar aangezien natuurzepen veelal ook 'overvet' zijn en dus meer oliën bevatten dan verzeept zijn, geven ze met elke wasbeurt ook wat extra huidverzorging mee. Bovendien gebruik je van zo'n blok zeep veel minder dan de hoeveelheid die uit een pompflacon met vloeibare zeep komt. Dat compenseert dus de hogere PH-waarde (bron).


Hoe zit het met hygiëne?


Het idee leeft dat zo'n blokje zeep een echte broeihaard is van bacteriën, en daardoor een stuk minder hygiënisch dan een pompflacon. Toch klopt dat niet. De meeste bacteriën overleven immers simpelweg niet op zeep. Bovendien wordt het buitenste laagje van zo'n vaste zeep telkens weggespoeld. (bron) Om je zeepblok zo lang mogelijk veilig te bewaren, doe je er wel goed aan om ze niet kletsnat opzij te leggen na een wasbeurt. In het plasje water dat achterblijft, kunnen immers wél bacteriën groeien. Bovendien is dat niet zo aangenaam voor de volgende die zijn of haar handen wil wassen. Kies dus geen kommetje of bordje om je zeep op te bewaren. Ga liever voor een speciaal daartoe gemaakt zeepschaaltje waarin water kan wegvloeien, de zeep goed kan opdrogen en ze niet blijft kleven.


Bronnen: De Standaard, rivm.nl en Zeepboek

Recente blogposts

Alles weergeven
blijf op de hoogte
  • Facebook
  • Instagram

Contact: hi@sqon.be

Hoogboomsteenweg 89

2950 Kapellen

BE0755.745.905