Meet the maker: Nora Nuyts van Studio Keramiek

Bijgewerkt: feb 20

Keramiste Nora Nuyts uit Duffel maakt het zeepschaaltje in ons Handritueel. Bijna twintig jaar geleden startte ze keramiek als hobby. Intussen heeft ze een eigen atelier en geeft ze cursussen aan collega-keramisten. Hier ontdek je haar verhaal én dat van ons zeepschaaltje!

Over Studio Keramiek


Hoe is Studio Keramiek ontstaan?

Nora: "Op het moment dat mijn kinderen naar school begonnen te gaan, ben ik parttime gaan werken en tegelijkertijd begonnen met keramiek. Als hobby. Eerst heb ik tien jaar lang elke week een paar uur geoefend. En dat was nodig: keramiek leer je echt met vallen en opstaan. In het begin heb ik de klei vaak tegen de muur willen smijten (lacht). In het atelier waar ik cursussen volgde, deden ze rond de feestdagen een verkoop. Dat mensen mijn stukken wilden kópen, vond ik ongelofelijk. Dat motiveerde me om na een tijd ook thuis te verkopen, en zo is de bal aan het rollen gegaan. Vandaag bestaat Studio Keramiek uit twee grote luiken: enerzijds geef ik les aan gevorderde keramisten, anderzijds ontwerp en maak ik keramiek. Sinds kort doe ik dat laatste samen met m'n assistente Carolien."


Wat vind je zelf het leukst om te maken?

Nora: "Ik werk veel op maat, zoals voor SQÓN. Samenwerken met gelijkgestemden die de meerwaarde van ambachtelijke keramiek inzien, doe ik het allerliefste. Het idee dat mensen een vaas vullen, koffie drinken of een zeepje bewaren met iets dat wij hebben gemaakt, vind ik fantastisch."


Hoe zou je je stijl omschrijven?

Nora: "Voor mij heeft het weinig zin om iets te maken dat er van ver uitziet als kunststof. Ik wil de voeling met de klei blijven behouden. Liefst blijven de structuur en de kleur van de klei dus zichtbaar. Verder mag er wat variatie in de ontwerpen zitten, zodat je voelt dat het om een handgemaakt stuk gaat. Qua vormgeving werk ik vrij minimalistich, zonder al te veel fantasietjes."

Over het SQÓN-zeepschaaltje


Hoe ben je tot dit ontwerp gekomen?

Nora: "Allereerst hebben we nagedacht over hoe we de milieubewuste en low waste visie van SQÓN konden integreren. Restklei leek ons dan een logische grondstof. Dat is klei die we maken uit alles wat mislukt, uitgedroogd of over is van andere ontwerpen. Die restjes verzamelen we -ook uit andere ateliers- in een grote bak waar we water aan toevoegen, zodat de klei weer zacht kan worden. Daarna leggen we die te drogen en halen we 'm door een machine zodat hij weer gebruiksklaar is. Het recupereren van die klei is op zich dus al een erg arbeidsintensief proces. Maar we vinden het wel de moeite. Klei is immers een goedkope grondstof, maar het is wél erg kostbaar. Het wordt gemijnd in kleiputten, en die hebben altijd impact op het lokale ecologische systeem. Het is in mijn ogen dus belangrijk om zoveel mogelijk te recupereren en zo weinig mogelijk weg te gooien. Bovendien heeft die restklei een heel eigen karakter, net omdat er zoveel verschillende soorten klei in zitten."


Allereerst hebben we nagedacht over hoe we de milieubewuste en low waste visie van SQÓN konden integreren. Restklei leek ons dan een logische grondstof.

Jullie houden ook bij het bakken van de schaaltjes rekening met het milieu?

Nora: "Klopt. Omdat we ze niet glazuren, kunnen we de schaaltjes na het uitdrogen slechts één keer bakken in de oven, in plaats van de gebruikelijke twee keer wanneer een item wél geglazuurd wordt. Op die manier besparen we een hoop energie. Door niet te glazuren blijven we ook dicht bij het typische karakter van de restklei, want je blijft de structuur mooi zien. Of dit de schaaltjes minder stevig of minder goed afwasbaar maakt? Helemaal niet: we bakken op 1240 °C, dus ze komen er sterk als steen uit."


Kruipt er veel tijd in het maken van zo'n schaaltje?

Nora: "Toch wel. Eerst bereiden we de klei voor. Dan maken we er bolletjes van die we afwegen. Vervolgens drukken we ze plat op de schijf en maken de gootjes. De schaaltjes moeten dan een een dag drogen vooraleer we de onderkant proper kunnen maken en de stempel erin drukken. Na het afbakken schuren we ze nog op zodat ze zeker geen krasjes kunnen maken in de badkamer. Het is dus best een arbeidsintensief product, maar wél eentje dat heel erg lang meegaat en tegen een stootje kan. Je hoeft dus echt niet bang te zijn voor water- of andere schade. En je mag het gewoon mee wassen in de vaatwasser!"


www.studiokeramiek.be en InstagramBenieuwd naar het zeepschaaltje dat Nora voor ons maakte? Je vindt het hier en in ons Handritueel. Wees trouwens snel, want er werden slechts 50 stuks van gemaakt ;-)

Recente blogposts

Alles weergeven
blijf op de hoogte
  • Facebook
  • Instagram

Contact: hi@sqon.be

Hoogboomsteenweg 89

2950 Kapellen

BE0755.745.905