Douchen met solid zeep: zo doe je dat

Douchen met solid zeep: zo doe je dat

Als je zo weinig mogelijk afval wil in de badkamer, kun je ervoor kiezen om te douchen met solid zeep. Zo'n zeep is zero waste, bevat geen schadelijke bestanddelen voor het milieu én is superzacht voor je huid. Twijfel je nog? In deze blogpost geven we meer info.

Zo gebruik je solid zeep onder de douche

  • Maak je huid nat onder de kraan

  • Laat de soap bar rechtstreeks over je huid glijden. Of wrijf ze eerst in je handen en breng dan het schuim aan op je huid.

  • Glipt de zeep snel uit je handen? Stop ze dan eerst in een zeepzakje vooraleer je ze gebruikt. Zo'n zakje creëert bovendien extra veel schuim én geeft je huid een milde scrub.

  • Spoel je huid af.

  • Hang de zeep in het zeepzakje te drogen aan de kraan van je douche. Of bewaar ze buiten de douchecabine op een zeepschaaltje. Op die manier gaat ze stukken langer mee.

Douchegel versus solid zeep

Eerst en vooral is het goed om het onderscheid te kennen tussen synthetische (fabrieks)zepen en natuurzepen. De eerste worden op grote schaal geproduceerd en bevatten synthetische toevoegingen zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen, schuimbevorderaars, schuurstoffen en petrochemische geurstoffen. Natuurzepen bevatten enkel verzeepte natuurlijke oliën en vetten, en meestal ook essentiële oliën, bloemen, kruiden of planten die de zeep specifieke eigenschappen geven. 

Nog een verschil is het productieproces. Ambachtelijke, vaste natuurzepen worden gemaakt op de oeroude manier: een loogoplossing (dat is een mengeling van Natrium Hydroxide en water) mengen met vetten. Door de chemische reactie die dan ontstaat, verzepen de vetzuren, worden ze hard en kunnen ze gebruikt worden om mee schoon te maken. Bovendien ontstaat bij deze methode van nature glycerine. Loog zet vetzuren en glycerol namelijk om in zeep en glycerine. En die glycerine ken je misschien wel via de ingrediëntenlijst van je dagcrème of bodylotion. Dit stofje -dat van nature ook voorkomt in de bovenste huidlaag- is dan ook in staat om vocht vast te houden en dus erg nuttig om je huid te hydrateren.

En dat is precies het grote verschil met fabriekszepen: omdat glycerine zo kostbaar is, wordt het vaak afgeroomd en gebruikt als ingrediënt in andere verzorgingsproducten. Bijgevolg zal dit soort zeep je huid snel uitdrogen, zeker wanneer er ook agressieve reinigers aan zijn toegevoegd. Natuurzepen verzorgen je huid daarentegen tijdens het wassen. Ze zijn meestal ook 'overvet' en bevatten iets meer olie dan dat er verzeept is. Die olie komt vrij tijdens het wassen, waardoor de zeep nog eens extra verzorgt.

Hoe zit het met de hoge PH-waarde van solid zeep?

Een veelgehoorde bezorgdheid bij solids, is dat de pH-waarde te hoog ligt voor de huid. De pH-waarde geeft de zuurtegraad van een wateroplossing aan. Een pH van 7 is neutraal. Alles daaronder is zuur, alles daarboven is basisch of alkalisch. De huid heeft een pH-waarde van ongeveer 5 à 6. Blijft de zuurtegraad van de huid rond dat niveau, dan voelt ze zacht aan, is soepel en gehydrateerd en beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Blootstelling aan een te lage pH is niet zo schadelijk, maar gaat de pH-waarde langdurig te sterk omhoog, dan krijgt je huid het moeilijk. Ze begint scheurtjes te vertonen, wordt droog en geraakt snel geïrriteerd. Klinkt eng, maar eigenlijk wordt je huid regelmatig blootgesteld aan vloeistoffen met een te hoge of te lage pH-waarde. Zo is de pH van water 7 en die van chemische poetsmiddelen 12. Ook verzorgingsproducten hebben elk hun pH. Bovendien zijn er nog andere factoren die de zuurtegraad van je huid kunnen beïnvloeden, zoals voeding, bepaalde aandoeningen of klimaatomstandigheden. Is de pH-verhoging kortstondig en is je huid verder gezond, dan is ze goed in staat om te herstellen.

Hoe zit dat dan voor vaste natuurzepen, zoals die in onze webshop? Die hebben een pH-waarde rond de 9. Dat is behoorlijk hoog, en dus agressief voor de huid. Maar net doordat de zepen overvet zijn en van nature glycerine bevatten, krijgt je huid bij elke wasbeurt extra verzorging mee. Bovendien gebruik je van zo'n solid zeep erg weinig, waardoor de impact op de huid kleiner wordt. Dit compenseert dus de hogere pH-waarde.

Volkomen veilig, dus?

Wil dat dan zeggen dat solid natuurzeep volkomen veilig is voor de huid? Niet helemaal. Het is niet omdat iets uit de natuur komt dat je er niet gevoelig of allergisch op kunt reageren. Denk maar aan mensen die allergisch zijn voor tomaten of noten. Er bestaat dus altijd kans dat jouw huid gevoelig is aan één van de bestanddelen van onze zepen. Heb je bovendien een huidaandoening of -ziekte, zoals psoriasis, eczeem of acne, dan vraag je best ten allen tijde raad aan je dermatoloog bij het kiezen van de juiste verzorgingsproducten. Indien je huid wél goed reageert op natuurzeep, geniet er dan by all means met volle teugen van: het is immers stukken beter voor het milieu, wordt met veel zorg, liefde en ambacht gemaakt en is ook nog eens heel makkelijk in gebruik.

Bronnen: zeeplokaal.nl, beautifulwithbrains.com, De Standaard, dr-jetskeultee.nl

Solid zeep: dit zijn onze favorieten voor onder de douche

cea scrubzeep

Cea Zeep Tea Tree

meldura blue

Meldura Zeep Blue

meldura pink

Meldura Zeep Pink

zeeplokaal maanzaad

Zeeplokaal Scrubzeeep Maanzaad

zeeplokaal citroengras

Zeeplokaal Zeep Groene Thee & Citroengras

Wil je graag alles voor een duurzame douche in één handige box? Check dan ons Doucheritueel zeker eens!

doucheritueel

 

Meer lezen over solid verzorging? Lees zeker onze blog over solid shampoo.

Terug naar blog