Haarzeep vs. solid shampoo: dit zijn de verschillen en zo gebruik je ze

Haarzeep vs. solid shampoo: dit zijn de verschillen en zo gebruik je ze

Een shampoo bar is een zero waste oplossing om je haar te wassen: het gaat langer mee dan een vloeibare shampoo en is quasi verpakkingsvrij. Hoe je zo'n blokje gebruikt en welke soorten er zijn, lees je in deze blogpost.

Solid shampoo vs. haarzeep

Met een shampoo bar wordt zowel een haarzeep bedoeld als een solid shampoo. En hoewel de termen door elkaar gebruikt worden in de volksmond, verschillen ze qua samenstelling en effect van elkaar.

  • Ambachtelijk gemaakte haarzeep bestaan uit heel eenvoudige, pure ingrediënten: verzeepte oliën, planten en een kleine hoeveelheid etherische oliën. Ze worden gemaakt volgens de cold process methode. Hierbij worden plantaardige oliën en boters vermengd met loog en gemixt tot een glad zeepbeslag. Dit vloeibare mengsel moet dan enkele weken rijpen en uitharden, tot de loog helemaal is verdwenen en de zepen kunnen worden versneden. Cold process zorgt ervoor dat de ingrediënten hun verzorgende eigenschappen maximaal behouden.
  • Solid shampoo is een shampoo bar op basis van detergenten en qua samenstelling dus vergelijkbaar met een natuurlijke vloeibare shampoo. Maar waar vloeibare shampoos soms erg agressieve reinigers bevatten en siliconen en bewaarmiddelen die niet zo goed zijn voor de kwaliteit van je haar, is dat bij onze solid shampoo niet het geval.

Wat is het verschil met vloeibare shampoo?

Het grootste verschil tussen een shampoo bar en een vloeibare shampoo is de impact op het milieu. Een shampoo bar is namelijk zero waste, terwijl je bij een vloeibare shampoo altijd een flacon overhoudt die je moet weggooien. Die is vaak moeilijker te recycleren dan de papieren of kartonnen wikkel waarin een shampoo bar verpakt zit. Al zijn er ook alternatieven: onze vloeibare shampoos zitten bijvoorbeeld verpakt in een amberkleurige glazen flacon die goed recycleer- of herbruikbaar is. Nog een verschil is dat een shampoo bar geen water (en dus ook geen agressieve bewaarmiddelen) bevat, waardoor overbodig watertransport vermeden wordt en hij op dat gebied een kleinere ecologische voetafdruk heeft. Tot slot gaat zo'n bar doorgaans langer mee dan een vloeibare shampoo: afhankelijk van hoeveel je gewend bent om te gebruiken, is zo'n blokje gelijk aan twee of drie bussen shampoo.

Hoe gebruik je het?

Je kunt de shampoo bar rechtstreeks over je hoofdhuid wrijven of eerst schuim creëren in je handen. Masseer het schuim goed in en -zeer belangrijk!- spoel je haar goed uit, zodat alle resten verdwenen zijn. Goed om te weten, is dat je haar in het begin zal moeten wennen aan de nieuwe manier van wassen. Bij solid shampoo is dat doorgaans iets minder het geval, omdat die qua samenstelling overeenkomt met een natuurlijke vloeibare shampoo. Vooral bij haarzeep zal je haar sterker moeten wennen: die reinigt milder en heeft een hogere pH-waarde. In het begin kan je haar daardoor erg vet aanvoelen of net droog en stroef. Om dit effect te verminderen, kun je je lokken na het wassen eventueel naspoelen met appelazijn. Dit herstelt de pH-waarde van je haar.

Welke shampoo bar past bij mij?

Het is erg moeilijk om algemene richtlijnen te geven, omdat elke persoon en elk haartype verschilt. Vaak is het dus een kwestie van proberen en testen om te kunnen bepalen welke shampoo het best bij je past. Maar we geven je toch een aantal handige tips mee.

Voor vet haar

Cea shampoo vet haar Meldura red

 

Voor droog haar:

Cea Cosmetics Pink Clay Shampoo

Cea shampoo droog haar

 

Anti-roos: 

Zeeplokaal Haarzeep Rozemarijn
 Zeeplokaal droog haar

Voor bruin haar: 

Meldura Haarzeep Spicy Koffie

 Meldura spicy coffee

Voor de gevoelige hoofdhuid: 

Meldura Haarzeep Kamille Citrus

Meldura kamille citrus  

Nog meer lezen over solid verzorgingsproducten? Check dan zeker onze blogs over huidverzorging en handen wassen.