Je gezicht reinigen: zo doe je dat

Je gezicht reinigen: zo doe je dat

Zonder een goede reiniging is je schoonheidsslaapje 's nachts maar half zoveel waard. Je huid 's avonds ontdoen van make-up en (lucht)vervuiling is dan ook een absolute must om haar stralend en gezond te houden. Maar het is ook een fijn ritueel om de dag letterlijk van je af te spoelen.

 

Zo doe je dat

 
 
Stap 1

Gebruik een milde olie- of balsem- cleanser die niet schuimt. Die masseer je in op de huid en voegt dan geleidelijk aan water toe, waardoor hij verandert in een melk. Neem steeds lauw water in plaats van warm of ijskoud, want dat droogt je huid uit. Blijf liever weg van schuimende reinigers: ze beschadigen het beschermlaagje van je huid en kunnen roodheid of een droge huid veroorzaken. Ga zeker niet ruw wrijven, maar dep je huid droog met een schone handdoek.

 
Stap 2

Sluit je reiniging af met een toner. Hiermee verwijder je dode huidcellen en restjes van je cleanser. Die spray je op een wattenschijfje en haal je over je gezicht. Afdrogen is niet nodig. Extra goed slapen? Vernevel dan ook wat op je hoofdkussen. 

 

Waarom reinigen?

Overdag komt je huid in contact met veel schadelijke externe invloeden zoals uv-licht en luchtvervuiling. Die stapelen zich, samen met talg, dode huidcellen en eventueel make-up, gedurende de dag op. Haal je dat niet weg, dan kunnen je poriën verstopt raken en krijg je puistjes. Je huid gaat er ook dof uitzien én veroudert voortijdig. Ook wanneer je geen make-up draagt of de hele dag binnen zit, is het dus belangrijk om je huid ’s avonds te reinigen. Op een goed gereinigde huid kunnen verzorgingsproducten zoals een serum, moisturizer en masker bovendien veel beter hun werk doen.

 

Maar reinigen heeft ook een mentale functie. Je wast letterlijk de dag van je af, en daarmee ook allerlei spanningen, stress en negatieve energie. Zo ga je -letterlijk en figuurlijk- met een schoon gevoel naar bed. Probeer van jouw reinigingsritueel 's avonds een heel bewust moment te maken, waarbij je even stilstaat bij de ervaringen en emoties van de voorbije dag. Gebruik de tijd die je spendeert om je huid te verzorgen met andere woorden om ook voor je hoofd te zorgen.

 

Is water dan niet voldoende om te reinigen?

Water alleen is onvoldoende. Het lost vetdeeltjes namelijk niet genoeg op. Denk maar aan de afwas: met lauw water alleen krijg je etensresten niet weggeveegd. Hetzelfde geldt voor talg en make-up. Ook onder de douche (of erna) gebruik je dus best een aparte cleanser voor je gezicht.

  

Moet ik ook 's ochtends reinigen?

Te veel reinigen is niet zo goed. Je breekt er het beschermlaagje van je huid mee af en verstoort je huidmicrobioom – de goede bacteriën op je huid. Aan het eind van de dag reinigen is daarom genoeg. ’s Ochtends is opfrissen met water en toner voldoende. Heb je een vette huid die 's ochtends olie-achtig aanvoelt? Spray de toner 's ochtends dan niet rechtstreeks op je huid, maar op een wattenschijfje en haal dat over je gezicht.

 

Je huid reinigen: dit zijn onze favorieten

reinigingsritueel

SQÓN Reinigingsritueel

balm to milk

Flow Balm-to-Milk Cleanser

gisele

Bobone Gisèle Cleanser

gezichtszeep

Meldura Gezichtszeep Yellow

zwarte kool

Zeeplokaal Gezichtszeep Zwarte Kool

rozenwater

Flow Rozenwater Toner

lavendel toner

Flow Lavendelwater Toner

wattenschijfjes

SQÓN set van 7 wasbare wattenschijfjes 

 

Meer lezen over huidverzorging? Check zeker onze blog over soap bars en de wasbare wattenschijfjes.

Terug naar blog